Orthomoleculaire voedingsleer, voor juiste voeding

Orthomoleculaire voedingsleer, voor juiste voeding

Orthomoleculaire voedingsleer legt de focus op het complete palet aan voedingsstoffen die het lichaam optimaal laten functioneren. De term orthomoleculair is voor velen nog onbekend. Als je er al van gehoord hebt, zal je het waarschijnlijk associëren met alternatieve geneeswijzen. Dit is voor de term orthomoleculair alleen niet helemaal juist. Het klopt dat het niet volledig binnen de conventionele geneeskunde valt, maar het sluit er zeer nauw op aan. Het wordt hierdoor ook weleens gecategoriseerd onder de complementaire geneeskunde. Orthomoleculaire geneeskunde is net als conventionele geneeskunde gebaseerd op wetenschap. Hierin onderscheidt het zich duidelijk van alternatieve geneeswijzen als homeopathie.

Waar je cellen behoefte aan hebben

‘Je bent wat je eet.’ Een uitspraak die tegenwoordig steeds meer grond krijgt in de wetenschap. Het lichaam wordt opgebouwd uit de voedingsstoffen die je toe je neemt. Deze voedingsstoffen worden bij de vertering opgenomen en verspreid over het hele lichaam. De betreffende cellen nemen vervolgens die voedingsstoffen op die zij nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Maar hoe weet je nou of je wel alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt? Dat is vaak lastig te zeggen en vergt veel kennis. Door naar de nutriëntensamenstelling te kijken van je voeding kun je erachter komen of je dieet wel passend is voor jouw behoefte. Nu is die behoefte vaak erg wisselend en afhankelijk van jouw gezondheidsstatus. Bij ziekte kan de behoefte namelijk vergroot zijn.

Vul aan waar nodig

Bij verschillende gezondheidsaandoeningen is er een grotere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen of kan een grotere inname aan deze stoffen bevorderlijk zijn. Binnen de orthomoleculaire voedingsleer wordt hier veel aandacht aan besteed. Door het dieet zo af te stellen dat je van bepaalde voedingsstoffen meer binnenkrijgt kun je gewenste effecten bewerkstelligen. Waar nodig wordt dit aangevuld met supplementen. Op deze manier creëer je de juiste omstandigheden voor jouw lichaamscellen om zich te kunnen herstellen. Zo zal je lichaam sneller genezen en zal je je snel beter voelen. Orthomoleculaire geneeskunde kan je dus helpen om een betere gezondheid te verkrijgen of te genezen van bepaalde aandoeningen.